Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

♥♥ Nuffnang ♥♥

♥♥ Suka Blog Ni??? ♥♥

Share |
Friday, April 29, 2011

!! aQ PELIK !!

aQ still msh pelik...nape "org" yg bkn de apa2 dgn aQ msh cemburu tgk aQ guna BOY n GURL kt FB...Gelaran 2 pn antara aQ dgn adik susuan aQ je..bkn dgn BF tsyg...So tuk "org" 2 hentikan cemburu anda ye...Kalo aQ nk cmburu "org" 2 dgn pmpuan lain e2 dh lma aQ hentikan pas xde pe2 antara kami..Dah buang jauh2 prsaan yg "lain2" e2...bak kta.."xde mkna lg"...Gelaran e2 dgn adik beradik pn nk jelez awatnya...Bkn leh kawen pn aQ dgn adik aQ 2...BOY dh jd suami org pn...Mgkin sbb BOY n GURL mesra...?? "org" 2 nk jelez...hahaha....xmasuk akal ar...Tgk dlu page FB aQ..sibling 2...BOY dlm List MY FAMILY !!! 
Kte hnya "kawan"...Sms tnya khbr @ huha2...xpelah...tp jgn tunjuk Jelez 2...aQ pn xde jwapan tuk biarkan "org" 2 hapuskan rsa Jelez...nk jelez jgn tunjuk kt aQ ye..simpan je dlm hati...anyway thx jujur dgn aQ tntg prsaan 2...hehehe...

Cmne lg aQ nk ckp...dh jelas kt FB...dh jelas aQ terangkn kt "org" 2..hope ok2 je pas ni...Si abg aQ pn xjelez tahap gni...xjelez dgn adik beradik aQ sndiri...tnya dlu....


P/s...tuk "org" 2....baca ... fahami n jgn terus terjah tnpa kaji asal usul ye...tgk betul2...kasi besar e2 biji mata...jelas2 pndang...PUAS !! tgk pic ni...

!! Sepanjang Hari ni !!

aQ duk mgadap lappy je...mak sound "kak ....dh mandi lom ni???hehehe...senyum malu...kah2..
" Jom teman mak g ambil ubat n check up kt Hosp.."
Dgn pantas...plesuuuupppppppp....aQ g mandi...siap2...
( persoalan yg bmain di benakku...nape mak xmnta ayah yg temankan or g sendiri or adik...??? akhirnya aQ dh dpt jwapan..kalo mak drive nnty mak yg penat...darah tggi mkn naik...kalo ayah teman msti blk lmbt...mn xnya ayah dgn nk g bank..byr wit kete.. ) aQ lah pyelamat keadaan...

Tgh aQ duk2 tggu mak jmpa Doktor...aQ duk main hp jab...check balance hp...peh dpt free lg Rm10...ntah mn dtg pn xtau...kui3...rezeki2...rezeki jgn ditolak..musuh jgn dicari...jeng3...tibe2...kt hosp gak...aQ jmpa sorg akak ni..sama2 study kt USM dulu...Dlu dye duk KL..skrg dh pindah dkt2 cni...RINDUnya...dh lama xjmpa..masa Konvo pn xsempat nk bgmbar sakan dgn kwn2...Tp akak ni bkn sama kelas dgn aQ..tp atas sbb aQ yg peramah ni...bnyk ckp..mudah bgaul....So sng dpt kwn..xkira senior @ junior...smpai akak ni brtau mak g2...Org2 Mlk kn peramah....hehehe..becoookkkk....e2 yg bgs tau...dlm hdp ni kna jgn pndiam sgt...jgn lurus bendul...
( pndai bgaul...bonus dlm hdp = sng n xmalu kalo sesat jln...leh tnya org )
tp "baik diam dr bkata" yg buruk2...elakkan "menfitnah".."menuduh".."mengelar2kn".."menghina"..


Then g ambil bju yg ditempah hari 2...he3..tuk wedding...nnty kn kmunculan...hahahaha....sape nya wedding...tgguuuuuuu....penuh kejutan..

Ntah nape mlm ni mood aQ jd hilang...maybe mak pn tgh angin dgn adik aQ..so aQ pn kna tempias nya...xpsal2 aQ pn mluap2 majuk....adik aQ dgn muka poyo xbersalah...dtg msuk bilik...
"kak oh kak"...
"wei....akak bru pas mandi ar...xmalu ke nk terjah2 bilik pmpuan..."
"sorry2...dah siap belum...nk mnta tlg..."
"jab2...pe nya...??"
"adik nk wit...nk tuang minyak kete...nk mnta mak nnty mak bising...kang akak claim dgn mak ye..."
"nah Rm50..."
aQ gak jd pnyelamat org lain....hurmmmmm....pe lah nasib aQ...sabooo je...

now !! berkurung dlm bilik....luahkan dlm blog ni...sob sob...

♥♥ JANGAN KAHWINI PEREMPUAN YANG ADA 6 SIFAT INI ♥♥

Perkongsian Ilmu...Mudah2an mnjadi renungan bersama

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : "Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah".

1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:

Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.

Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

---Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli...Wallahu'alam.
Sunday, April 24, 2011

♥♥ Petua Erat Ksh Syg ♥♥

Antara petua2 erat ksh syg...Specially dlm family :
~ Berkasih Syg ~
  1. Makan sama2
  2. Buat aktiviti bsama
  3. Kongsi sebarang brg , mknan , minuman , duit n kereta
  4. Gurau senda @ sakat myakat
  5. Tonton tv bsama ( walopn bola...hurmmm ) lynkn je 
  6. Luahkan perasaan @ cerita 
  7. Tunjukkn sebarang minat anda kpd family
  8. Jgn simpan sebarang rahsia
  9. Jgn kedekut @ bkira
  10. Jgn jd batu api
  11. Makan b'suap
  12. Saling berbelanja...( mkn beso sma2 )
So hr ni aktiviti kami adik beradik....main basket ball....hehehehe...2 lelaki dgn aQ yg kck molek pmpuan tunggal...tunggul pn de...mn xnya sure ar aQ kna buli kaw2...nsb msh de belas kasihan n ksh syg....pengadil mak n ayah aQ...kah3...kuarkn peluh...sihatkn badan..cergaskn minda..mmg best...tp kalo along blk sure lg gamat...tgk aksi along leh dibayangkn...ganas xganasnya nnty...

Dah abis main...duk rehat rmai2 dpn tv smbil mghadap coklat , air teh O , biskut ...tibe2 aQ rsa tgn knan bengkak...dh bwrna hijau....lebam...aQ hulur je tgn kt abg ngah...hehehe...dye pkar bab2 mgurut...mmg syokkk...dgn penuh ksh syg abg ngah urut...lembut je mgurut...skrg pn dh rsa ok tgn ni...dh kurang lebam...bengkak...

Dlm adik beradik aQ semua mmg suke beno share minuman n mknan...kalo slh sorg bw air dpn tv...walopn segelas..msti gilir2 minum...hahahaha...adik aQ blk suke minum air aQ bawa...kang bila aQ sibuk borak2 air dlm cawan sure akan surut...dgn selamba dye wat xtau...siap ckp kang akak tmbh lg ye...kte share...kalo akak g dpur 2 bw ar pe2 mknan remeh2 eh...( jajan )...angah pn sma...kalo dye beli air tin...dye kn minum dlu n nnty siap tnya...nk x??sure ar aQ nk...rezeki2....kui3...share ar smpai habis...xkisah pn gilir2 minum...td pg pn sama...angah wat neslo...cwn beso...tp angah kna hntar ayah g hosp...check pinggang...so angah siap pesan tlg abiskn air neslo atas meja ni...msh pnas 2...pe lg...aQ pn hbiskan lah....xpyh ssh2 wat air sendiri....kah3...adik n aQ mmg suke usik2 telinga ( geli2kn ) ...kalo aQ yg mula dlu...kang nnty bila aQ tgh leka dye plak buat...kalo aQ tgh serius...dye bgurau...aQ angin...dye kn ckp..."alah akak ni gurau2 pn xleh...xcntik ar..."...ho3...dpn kwn aQ pn dye leh cuit2 geli2kn telinga aQ...dye sebat je...xkire msa tmpat kalo nk myakat bgurau...kang gamat ar suasana...


Hope kami semua happy selamanya...pnuh ksh syg...penuh keharmonian....Hr ni gak bru dpt rsa mskan dr air tgn mak...lama xrsa 2...mak asyik Bz...aQ plak asyik rsa air tgn sndiri...sesekali mmg best rsa air tgn mak....syoikkkkk....he3...mkn udang smbal cmpur jering @ petai...aQ mmg xmkn petai ar...ni smua gara2 angah lah...ikotkn je...mkn je udang smbal...petai aQ xambil....he3...tggu sape buang angin plg wangi nnty..kah3...tp kami adik beradik tgk je muka mak time mkn....smpai ayah tgur...awat msg2 tgk muka mak time mkn ni ye...??nk tahu knape??jeng3....sbb mak kami bseleranya mkn...dgn aksi comel....bulat...

!! Penunggu Istana !!

Semalam g tgk wayang...duk pk2 nk tgk cite pe...last2 kami try ar tgk "Penunggu Istana"..Sebelum pergi mmg aQ ok je...leh gurau2 dlm kereta..Bila msuk je pnggung....Dgn sound yg tlalu bingit....skill cameraman yg mcm hampeh....tobat aQ xtgk lg dah...dlm pngung wyg pale aQ dh mula pusing2 mcm camera yg digunakn dlm filem 2 bpusing2...peninggggg.....Kuar je...aQ dh mamai...G McD pn aQ duk je...tggu mknan smpai...aQ just jamah kentang n air...burger pn sejempuuut....5min pas 2 aQ dh muntah2...3x muntah kesan dr filem 2...peh penangan btoll.....nk kta demam bdn xbrape pnas...nk kta xsarapan...spnjg jln aQ mngunyah kacang n roti...tpksa aQ telan 2 biji panadol...Blk singgah umah Kakak Si abg...Muntah lg....Kak Long srh rehat n tdo dlu...aQ pn rest ar skjb...bbekalkn mnyk angin...Spnjg jln aQ diam je...bdenyut2nya kepala...Smpai rumah smbung tdo...Hr ni pale ni dh ok...Si abg call td pn srh bgun mkn ubat kalo teruk lg br Si abg bw g Hosp...

aQ nk tgk Filem pe lg ye pas ni...???? de cndgan??? huhuhuhu....tp nk yg seram2 ye..."Penunggu Istana" xseram bg aQ....aQ lom jd cuak lg....bkn blagak...tp skill mrk yg xbuat aQ cuak tgk... 



Sebenar aQ nk tahu sejarah bgunan Istana Billah , Papan Perak...e2 yg try tgk "Penunggu Istana" ni....

The exterior of Istana Raja Bilah in Papan gives a glimpse of its grandeur in its heyday. — NST pictures by Muhaizan Yahya

Istana Raja Bilah was built according to Mandailing architecture, with its
trademark eight-sided columns.

The sturdy staircase at Istana Raja Bilah that has endured for years.

The stately, high-ceiling rooms of Istana Raja Bilah.

hi 03.2 Filem paranormal pertama Malaysia

TENAGA lakonan Penunggu Istana digerakkan oleh lima muka baru.



Naskhah ini bukanlah sebarangan filem. Amaran awal patut dilaungkan kepada masyarakat Malaysia khususnya peminat filem Melayu bergenre seram.
Jika selama ini mereka menonton filem-filem seram yang pada andaian mereka cuma sebuah cerita, maka mereka perlu berfikir lima kali sebelum mengambil keputusan untuk menonton filem ini .

Buat pertama kalinya , penonton filem di Malaysia akan disajikan dengan filem berbentuk dokumentari realiti seram bergenrekan paranormal!
Ini bermakna cerita yang terkandung di dalam filem ini bukanlah sebuah cerita kosong, tetapi ia adalah sebuah pendedahan secara realiti terhadap aktiviti paranormal di sebuah tempat yang dipercayai sangat berpuaka iaitu sebuah rumah yang telah ditinggalkan lebih 100 tahun di Perak dan dikenali sebagai Istana Billah.

Mengulas mengenai Penunggu Istana, kata Pengurus Besar Filem & Drama Primeworks Studios selaku penerbit eksekutif filem ini, Tengku Iesta Tengku Alaudin berkata: “Filem ini adalah sebuah dokumentari yang mana ia mengandungi rangkuman rakaman video yang berjaya dirakamkan oleh lima pelajar yang membuat kajian aktiviti paranormal di tempat yang dipercayai berpuaka.”
“Siasatan mereka telah dibantu oleh kumpulan Seekers, yang sememangnya sinonim dengan kegiatan aktiviti paranormal di Malaysia.”
Tambahnya: “Niat kami adalah untuk mendedahkan penemuan mereka ini kepada umum melalui filem. Ini adalah satu bentuk pembaharuan yang cuba kami serapkan dalam era filem bergenre seram .

“Jadi, tiada maknanya mengatakan kami cuba meniru filem luar, sebaliknya apa yang dihasilkan ini adalah rentetan kisah benar yang ingin kami kongsikan pada masyarakat di luar sana.”
“Kami yakin ini dapat mempertingkatkan lagi kualiti filem bergenre seram di Malaysia.


Menurutnya lagi: “Rumah tinggalan yang digelar Istana Billah ini juga mempunyai banyak kisah seram yang diceritakan menerusi perbualan mulut penduduk setempat.
“Tambahan pula, produksi drama Warkah Terakhir yang pernah menjalani penggambaran di sana mengalami pengalaman yang mengerikan.

“Ini menunjukkan tempat tersebut benar-benar mempunyai kisah misterinya dan penonton dapat menyaksikan kesahihannya melalui filem dokumentari ini.”

Plot Penunggu Istana merupakan cantuman daripada pita rakaman terakhir lima pelajar iaitu Sara Ali, Nadzirah Ahmad Nadzri, Nor Zafirah Abd. Rahim, Mustaqim Mohamed Zaki dan Amar Asyraf yang membuat kajian aktiviti paranormal di sebuah rumah tinggalan lama, Istana Billah.

Secara naratifnya, Penunggu Istana dipersembahkan sebagai sebuah dokumentari berdasarkan jurnal video yang diperolehi mereka sendiri.
Cantuman footage tersebut itu seterusnya difilemkan sepanjang 15 hari mereka di Istana Billah sebagai usaha mencari jawapan terhadap kejadian mengerikan yang menimpa kumpulan pelajar berkenaan.
Penemuan inilah merupakan satu kejutan untuk tatapan semua peminat filem tempatan.

Ia bukan seperti filem-filem seram terdahulu yang menampakkan kesemua bentuk fizikal makhlus halus dan membuatkan anda berasa seram cuma di dalam panggung sahaja.

Paparan visual yang dipamerkan melalui filem Penunggu Istana adalah daripada rakaman video yang diambil oleh kelima-lima pelajar tadi.
Mungkin ada sesetengah visual bakal mengejutkan penonton sehingga tiba-tiba meremang bulu roma dan membuatkan degupan jantung lebih laju dari biasa, walaupun ia tidak menunjukkan sepenuhnya bentuk fizikal entiti halus yang menghuni di rumah tinggalan tersebut.
Thursday, April 21, 2011

!! Settle Dh Catering !!

Settle dh psl catering yg 3 hr ni tuk MSSM MEMANAH ( SMKDB )...mcm2 yg blaku....aQ msk tuk sarapan , lunch n minum petang...penatnya...today last day...penat2nya...smpai ke mlm plak aQ kemas2...huhuhu...senggal2 dh bahu..pgg dh sakit2...kaki dh kejang...sape nk tlg urut ni...pntnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....tp alhamdulillah...rezeki...lauk pn smuanya abis...mcm xckup je tgk pgawai2 kejohanan makan...kui3...

Sempat aQ ""pose" sebelum jamuan...huhuhu...penat2 pn ttp kna senyum....senyum senyum xperlu kata apa2...


~ Tuk Mkn petang ~


 "pose" Dlu....kui3...


~ My Baby ~


~ JAdi je Bdk 2 Org Ni ~
Friday, April 15, 2011

♥♥ Tips Utk MenCari PasanGan & CinTa SeJati ♥♥

Tips untuk mencari pasangan dan cinta sejati
Ada beberapa tips hendak dikongsi untuk korang yang sedang ingin bercinta atau mencari pasangan. Tak kisahlah nak percaya atau tidak,nak ikut atau tidak, tapi ini cuma sekadar nasihat dan beberapa perkara yang perlu diambil serius.
Kadangkala kita mempunyai “vision & mission” yang dasyat sampai ada yang lupa nak berpijak di bumi nyata. Baguslah tapi biarlah ”realistic”.
Antara tips tersebuat adalah:
1. Clarify & Declare

Pertamanya jelaskan kedudukan posisi “girlfriend & boyfriend” korang . Samada ”SERIUS” nak ke jinjang atau hanya  hendak ke ranjang . Kalau tak serius cut-off jer & jangan buang masa . Kalau kedua-kedua dah clarify & declare nak serius , plan future dari sekarang .

2. Bincang Bajet Besama

Kedua-dua mesti bentangkan kedudukan kewangan masing-masing seperti gaji kasar , baki gaji bersih , hutang kereta , hutang motor , hutang PTPTN , bagi mak ayah di kampung dan lain-lain & berapa sahaja balance yang ada . Ini lebih jelas untuk sama-sama merancang kewangan di masa hadapan . Baru tahu berapa extra ada , berapa lagi tak cukup , rumah bagaimana korang nak duduk , kenderaan apa yang nak dipakai dan sebagainnya . Penting ni tau…

3. Rancang Tarikh Pertunangan & Perkahwinan

Mulakan membuat Time-frame . Bekerja mengikut Date-line yang korang tetapkan samada 6 bulan atau setahun . (2 tahun lama sangat , air masuk kepala nanti hehe…) Sediakan gaya hidup yang benar-benar korang impikan . Persediaan agama , zahir , batin , ekonomi & lifestyle . Lepas itu terus buat working plan .

4. Bersuai Kenal Dengan Keluarga

Lebih sopan sekiranya korang dikenali oleh keluarga masing-masing . Ini boleh mengelakkan fitnah & tak punah . Tunjukkan keyakinan , kepercayaan & pamerkan ‘kematangan berfikir & bertindak’ semasa bersama keluarga sebelah pihak . Barulah nampak korang real…

5. Mencari Alternative Income / Extra Income

Maksudnya duit tambahan yang boleh dijadikan income ke-2 . Nak harap jawatan & gaji korang untuk hidup sempurna & selesa…lambat . Cari peluang yang mudah , pantas & lumayan . Jangan salah pilih yea…Ada juga yang kerja part-time tapi income tak setimpal seperti 1 jam ,  RM4–RM7. Jangan terlibat dengan skim cepat kaya . Buatlah online bisnes ke jual produk ke contohnya jual susu diet ke , jualan setin boleh dapat RM36-52 .

6. Bergaul Dengan Orang Berjaya/ Value

Keraplah bergaul dengan orang-orang berjaya atau yang bernilai tinggi . Ada juga orang kaya yang ‘tiada value’. Pilih mentor/idola yang betul . Korang perlu bercampur dengan mereka untuk mempelajari bagaimana cara mereka membina karier , menjana pendapatan lumayan , menguruskan kehidupan & menangani masalah-masalah sekitar .

7. Kerap Berbincang Buat Keputusan Bersama

Jangan sorokkan atau lindungi sebarang masalah daripada girlfriend dan boyfriend . Ambil ini sebagai “masalah bersama” untuk latihan mencari solution . Sekiranya couple korang dah buat silap seperti over-spent , over-look , misplace , mis-communications dan sebagainya , declare jer & berlatih berterus-terang . Sorang lagi pulak mestilah jadi ‘pendengar yang baik’ dan fahamkan situasi couple korang . Latihan ini penting . Jangan cepat emosi bila berdepan dengan masalah

Thursday, April 14, 2011
Gaduh! sesiapa pun pernah bergaduh . Sama ada gaduh dengan kawan sebilik , kawan serumah ataupun semasa bercinta . Ada apa dengan gaduh? Ada baiknya kita bergaduh . Ada juga kesedaran diri untuk diri masing-masing . Tanpa bergaduh takdalah masam-manisnya . Kadang-kala pergaduhan juga membantu menambahkan keeratan setiap perhubungan . Peace!!!
Kawal Emosi – “Chill lah!!”
Cuba kawal emosi kamu dengan cara menenangkan diri sebelum mengambil tindakan . Selalunya orang perempuan dikaitkan dengan emosi yang berlebihan . Cuba bertindak bijak dan jangan tunjukan perasaan marah atau perasaan tidak puas hati di depannya . Sekurang-kurangnya kamu tidak cuba menjadikan keadaan lebih keruh walaupun ketika itu perasaan marah membuak-buak di dalam dada .

Jangan Cari Pasal – “Ko apehal tak puas hati!”
Dalam sesuatu perhubungan perlu ada tolak ansur . Berbincang bersama-sama sebelum melakukan sesuatu adalah sesuatu tindakan bijak . Namun perlu diingat jangan cuba mencetuskan sesuatu dengan alasan tidak sengaja hendak mewujudkan pergaduhan di antara kamu .

Jujur dan Saling percaya-mempercayai –Saya percaya awak”
Dua perkara tersebut begitu penting dalam hubungan persahabatan ataupun percintaan . Malah ia menjadi begitu penting apabila kamu telah berkahwin atau menjalinkan komitmen . Bersikap jujur dan percaya kepada si dia adalah kunci utama untuk mengukuhkan hubungan kamu . Jika dua perkara tersebut tidak ada , tunggu sahajalah keruntuhannya .

Berterus-terang – “Saya mengaku berjumpa dengan kawan lama saya Rina Aritu”
Ia merupakan jalan terbaik dalam sesebuah perhubungan . Tidak berlindung tentang sesuatu perkara adalah lebih baik daripada kamu merahsiakannya dan dia mendapat tahu daripada orang lain . Bercakap benarlah walaupun ada kalanya pahit untuk menerima kenyataan .

Bersikap Terbuka – ” It’s okay sayang, I tak kesah pun”
Ini penting untuk mengekalkan sesuatu hubungan tersebut . Jangan terlalu ambil serius mengenai sesuatu yang tidak begitu penting . Pandang sesuatu perkara secara positif dan keadaan ini boleh mengelakkan daripada timbulnya sebarang masalah .

Jangan Ungkit Perkara Lalu – “Aku tahu ko pernah mencuri kan?”
Kamu tidak sepatutnya mengungkit perkara lalu . Biarkanlah ia berlalu tanpa perlu membongkarkan segala kisah silam . Bimbang ia hanya akan merosakkan hubungan yang sedia terjalin .

Jangan Bandingkan Dia – “Ko ni sama je dengan Bobo, busuk perangai macam kambeng!”
Jangan sesekali kamu bandingkan teman kamu dengan orang lain . Kamu perlu tahu bahawa tidak ada seorang pun yang suka dirinya dibandingkan dengan orang lain . Perkara ini jika tidak dikawal , hanya merugikan diri kamu sendiri .

Buang Sikap Ego – “Aku rileks je”
Setiap orang ada rasa egonya yang tersendiri . Namun ia perlu dikawal . Tidak kemananya ego kamu itu .

Jangan Sikap Mengongkong – “Pergilah kalau tak kau akan menyesal!”
Ini selalu berlaku kepada mereka yang sedang bercinta ataupun adik-beradik . Kamu tidak berhak untuk memonopoli dia . Biarkan dia berbuat apa sahaja apabila dia tidak bersama dengan mu . Dia juga berhak untuk menikmati masa terluangnya sendiri atau bersama-sama dengan teman-temannya . Begitu juga kamu . Ada kalanya kamu mahu bersendirian dan tidak mahu ditemani sesiapa . Cuba fahami diri orang lain sebagaimana kamu mahu orang lain memahami diri kamu . Tetapi kamu perlu pastikan dia selamat dan pandai menjaga diri. Jangan buat dek plak!!

Setia – “Syukur alhamdulilah , aku tak pernah curang”
Ini juga untuk mereka yang sedang bercinta . Jangan sesekali berlaku curang terhadap temanmu . Setia perlu ada untuk mengukuhkan hubungan tersebut . Jika tidak sudah tentu kamu akan bertukar ganti pasangan bagaikan menukar baju . Jangan sampai diri kamu dianggap ‘murahan’ dan senang dibawa ke sana sini oleh sesiapa sahaja dalam satu jangka masa yang singkat .
Wednesday, April 13, 2011

♥ ♥ Ciri2 Wanita Diminati Lelaki ♥ ♥

Benarlah kata-kata sikap lelaki memang sukar ditelah. Perangai mereka ada kalanya memeningkan kepala wanita terutama yang mencintainya. Anda perlu menunjukkan rasa kasih mendalam terhadapnya demi meraih cintanya. Walaupun pada dasarnya cinta tidak semestinya berakhir dengan perkahwinan, anda harus memberi sebahagian hati untuk membuat dia tertawan.
Untuk merasai lebih dicintai, anda sendiri harus mengetahui apa yang disukai lelaki pilihan anda itu. Jika lelaki sukakan wanita yang memenuhi cita rasanya, cubalah belajar mengenali hati lelaki. Mana tahu sikap anda yang pandai mengambil hati, tidak mementingkan diri sendiri selain boleh bertolak ansur menjadi faktor lelaki itu memuja anda suatu hari nanti.
Lelaki juga tidak suka wanita yang mengada-ngada selain wanita yang agak ganas dalam bergaul. Untuk itu, tatacara pergaulan perlu dijaga supaya anda menjadi wanita yang lemah-lembut dan berhemah sepanjang pergaulan. Ia penting kerana anda tidak terlalu menampakkan sikap yang membuatkan lelaki cepat muak atau meluat.
Mungkin anda boleh mencuba petua ini, mana tahu persahabatan yang disemai berakhir dengan ikatan suci:
1. Jadi pendengar setia
Lelaki suka wanita menjadi pendengar setia dan tidak suka kaum hawa yang suka membangkang .

2. Tarikan derapan kasut
Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki .

3. Jangan bersolek tebal
Lelaki tidak suka jika anda memakai alat solek terlalu tebal .

4. Ingat hari pentingnya
Mengetahui bila hari lahirnya antara resipi penting yang perlu diketahui . Berbuatlah sesuatu untuk hari pentingnya itu .

5. Hormatinya
Menghormati dirinya , keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya .

6. Jangan terlalu kebudak-budakan
Bersikap matang dalam tutur kata dan tingkah laku . Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan .

7. Agresif
Lelaki suka sikap wanita yang agresif .

8. Jangan terlalu seronok
Jangan terlalu seronok ketika bertemu dan berbual dengannya . Contohnya berbual terlalu lama di telefon untuk perkenalan pertama .

9. Jangan ganas
Jangan terlalu bersikap kelelakian dan ganas dalam pergaulan .

10. Jangan terlalu baik
Jangan terlalu menunjukkan bahawa kamu ini terlalu baik dan sempurna .

11. Jangan perasan
Jangan perasan bahawa kamu ini mempunyai paras rupa yang jelita .

12. Sikap sederhana
Sentiasa memegang prinsip sederhana dan tidak boros di dalam perbelanjaan .

13. Sikap keibuan
Bersikap keibuan adalah antara petua yang perlu dititikberatkan .

14. Lemah-lembut
Sentiasa bercakap lembut dengan mereka .

15. Sensitif
Ketahuilah mereka adalah golongan yang terlalu sensitif dan sukakan kelembutan apatah lagi daripada seorang gadis .

16. Kenali dirinya
Kenali siapa dirinya yang sebenar sebelum anda memulakan langkah untuk memikat .

17. Jaga kecantikan
Lelaki sukakan wanita yang suka menjaga kulit . Jangan biarkan wajah anda dipenuhi jerawat batu !

18. Gaya kemas
Aset penting bagi anda untuk memikat lelaki adalah mata , punggung dan gaya langkah yang kemas .

19. Jangan kuno
Jangan bersikap terlalu kuno .

20. Sering tanya khabar
Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu supaya tali persahabatan anda dengannya tidak putus begitu saja . Mungkin suatu hari nanti sikap anda yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya .

21. Jujur dalam tingkah laku
Usia dan bentuk badan bukan menjadi ukuran penting tetapi kecerdikan , kejujuran serta tingkah laku yang bersopan-santun .

22. Suka yang beragama
Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu anda tidaklah perlu terlalu alim .

23. Tidak mudah dipermainkan
Menunjukkan bahawa anda bukanlah seorang gadis yang mudah dipermainkan selain tidak terlalu merengek dan mengada-ngada .

24. Jangan tunjuk lemah
Jangan tunjukkan kelemahan anda ketika berada di samping lelaki yang anda minati .

25. Tunjuk matang
Lelaki sukakan wanita yang bijaksana dan matang serta mudah diajak berbincang .

26. Suka dimanja
Yang paling penting , lelaki suka dimanja dengan belaian dan kata-kata romantik .

Tuesday, April 12, 2011

♥♥ Nasihat Untuk Suami ♥♥


1.
Isteri adalah manusia
Mereka adalah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi . Apabila mereka redha dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan , maka perasaan mereka tenang dan gembira . Namun jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku , maka emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi .

2.
Dengar pendapat isteri
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka . Isu-isu semasa boleh dijadikan sebagai 'ice-breaking' . Kemudian, berbincanglah tentang hal rumahtangga dan masa depan . Suami boleh bertanyakan pandangan isteri tentang problem kerjanya . Malah isteri tentu berminat hendak mengetahui 'gosip' pejabat selepas seharian berhempas pulas di rumah . Dari situ isteri dapat mengenali karektor rakan-rakan pejabat suami secara tidak langsung .

3.
Beri pujian kepada isteri
Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas . Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur . Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak . Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari .

4.
Menganggap pasangan seperti diri sendiri
Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai , dibelai , dihormati , disayangi dan dikasihi . Semua orang suka dibelai dan dikasihi lebih-lebih lagi pasangan suami dan isteri . Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta . Inilah yang sering diabaikan oleh kebanyakan pasangan . Sedangkan pasangan anda adalah cerminan diri anda sendiri . Ke mana jua anda pergi potret wajahnya perlu anda bawa bersama . Jika ini diamalkan selalu , rumahtangga akan menjadi bahagia .

5.
Ingat tarikh penting
Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja apatah lagi daripada orang yang disayangi . Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya , apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya . Hadiah tidak perlu terlalu mahal . Cukup sekadar seutas jam ataupun sehelai tudung sempena meraikan hari lahir . Jika 'budget' anda tidak mencukupi , sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai . Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti "Terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini".

6.
Penuhi hajat isteri
Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami . Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh ataupun mesih jahit , pihak suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya . Bagaimanapun , jika anda tidak berjaya memenuhi hajat isteri untuk masa yang terdekat , simpanlah hajat isteri anda itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak .  Bukankah pemberian itu melambangkan bahawa anda adalah suami yang amat menghargai pengorbanan isteri .

7.
Bantu ringankan tugas isteri
Suami perlu turun padang membantu isteri , jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak , membasuh dan mengemas rumah . Maka suamipun perlu membantu . Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk cukup sekadar menggoreng ikan atau telur . Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak . Tentu dia berasa gembira dan tersenyum .

8.
Isteri bukan pembantu rumah
Kebanyakan suami menganggap bahawa kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab isteri seratus peratus . Walhal dalam Islam sendiri tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja-kerja rumah . Cuma , ajaran Islam mengatakan bahawa wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan , menjaga harta dan maruah suami dengan sebaik akan dijamin masuk syurga . Itu sahaja . Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja-kerja rumah yang mereka lakukan selama ini .

9.
Bawa isteri berehat
Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya . Kerana isteri tidak dapat menghidu apakah yang dilakukan di belakangnya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini . Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat-tempat peranginan yang menarik . Walaupun ia nampak remeh, tetapi setiap isteri pasti akan menghargai saat-saat manis sewaktu berehat di situ .

10.
Ciuman khas untuk isteri
Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat setelah begitu penat bekerja . Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu . Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri .
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...