Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

♥♥ Nuffnang ♥♥

♥♥ Suka Blog Ni??? ♥♥

Share |
Monday, January 3, 2011

!! Tertawalah apabila Dihina !!

Artikel ni mmg best .. secara ringkas .. Percaya @ x org yg menghina sebenarnya didorong oleh rasa cemburu . Dia mgkin cemburu melihat kecntikan , kebaikan , kepintaran anda .. Jadi , dia sengaja menghina dgn melemparkan kata2 yg tidak benar tntg anda ... Dia mgkin berkta " Eleh cntik manalah , muka mcm lotong "..bukan kah org dpt mmbuat perbndingn lotong dgn manusia ..?? kata2 melampau serupa itu adalah satu perbndingan yg jauh , ia adalah sebaliknya . Maka yg sebaliknya itulah yg benar , iaitu anda cantik bukan mcm lotong .. Katalah org brkata begini pula terhadap anda .. "Dia nk tunjuk baik . Konon dialah yg bnyk duit boleh buat kenduri selalu ." Sebenarnya mmg dia telah mnyatakan kebaikan anda bila dia sendiri tidak dpt melakuknnya selalu . Buruk yg diperkatakan sebenarnya adalah baik di sebaliknya , yg disebaliknya itulah yg dterima org . 
Nmpknya , bgaimana kita boleh ubah semua kta2 negatif org thdp kita kpd sesuatu yg seronok untuk dijadikan bhn ketawa . Lbih2 jika anda telah ada segala2nya ttp msh bbunyi x bhenti2 , sebenarnya itu adalah pengiktirafan bhwa anda mmg telah smpai ke tahap di mana org lain sukar menandingi & menggugatnya lg !!... Usah ambil pusing dgn kata2 sperti itu ..
Dari Abu Hurairah R.A katanya , Nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda .." org Mukmin yg paling sempurna imannya ialah mereka yg paling baik akhlaknya " ( riwayat Al-Bukhairi & Muslim ) Tidak melawan tidak bermakna kalah dan semua yg diperkatakan org benar . Pada org yg bijak serta tahu menilai mrk akan ttp mengagumi anda ., mghargai anda & mendoakan kesejahteraan anda .
Hakikat di dunia , lbh rmai myukai kita dr membenci ...sabarlah menanti pengadilan itu . Anda di pihak benar , anda pasti terbela jua . Dan tiada pembelaan yg plng bermkna kecuali pembelaan daripada Nya jua .. Kita dtg drNya n kita Pulang kpd Nya...


Kpd yg sering mghina org lain secara lngsung @ x hntikan lah .. Semoga msh ada keampuan kemaafan bg anda .. Jika org yg dihina tidak memaafkan sehingga akhir hayat nya , terimalah balasan diatas kesalahan yg anda sendiri ciptakan .. renung2kan semoga anda tidak tergolong dlm org2 seperti ini .. Yg sering menghina .. mengfitnah .. balasannya ckup berat .. ingat n selami jiwa anda dimana silap yg telah anda lakukan thdp org lain ..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...