Get This Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Facebook Wan Hazel Twitter Get This.

♥♥ Nuffnang ♥♥

♥♥ Suka Blog Ni??? ♥♥

Share |
Tuesday, January 11, 2011

♥♥ Persahabatan ♥♥

!! Persahabatan umpama Tangan & Mata !!

Mungkin ada b'tanya , apa kaitan tangan dan mata dgn persahabatan . Jawapannya ialah p'sahabatan itu seperti tangan dan mata . Ketika tangan terluka , mata menangis dan saat mata menangis , tangan menghapuskan air mata . Alangkah manisnya ungkapan ini , terasa benarnya . Sahabat sejati ialah sahabat yang sama2 saat suka & duka . Tidak hairan ada org menjalin p'sahabatan bertahun2 lamanya , diikat pula dgn hubungan sesama keluarga yg erat . Sahabat begini sesungguhnya susah ditemui ttp ada di dunia ini . Cuma masa & keadaan menemukan kita dengan sahabat sejati .

Namun p'sahabatan itu tidak terjalin atas landasan lurus . Sepanjang p'jlnan mmbina hubungan p'sahabatan , tidak sedikit dugaan & ujian melanda . Sebab itu , ada p'sahabatan tidak kekal lama . Akhirnya , tinggallah kita sendiri tanpa sahabat . Dunia menjadi sepi & sunyi , hilang sahabat umpama hilang separuh diri . Apa yang diharapkan tidak berjalan lancar . Apa yang kita alami demi sahabat kadang2 melelahkan & menjengkelkan ttp itulah membuatkan p'sahabatan mempunyai nilai indah . P'sahabatan sering b'dpn beberapa cubaan ttp p'sahabatan sejati dapat mengatasi cubaan itu sehingga perhubungan semakin erat kerananya . 

P'sahabatan tidak terjalin secara automatik ttp memerlukan proses yg panjang seperti besi menajamkan besi . Demikianlah , sahabat menajamkan sahabatnya . P'sahabatan diwarnai dgn berbagai pengalaman suka & duka , kadang2 t'hibur , ada kala disakiti , diperhatikan , dikecewakan , didgr , diabaikan , dibantu , ditolak . Namun semua ini tidak pernah sengaja dilakukan dgn tujuan kebencian . Seorg sahabat tidak akan menyembunyikan keslhan utk menghindari p'selisihan . Sebaliknya krn kasihnya kpd sahabat , dia memberanikan diri menegur & membetulkan sahabat itu seadanya . 

Sahabat tidak pernah membungkus pukulan dgn ciuman ttp menyatakan apa yg amat menyakitkan dgn tujuan sahabatnya mahu berubah . Proses drp teman menjadi sahabat memerlukan usaha pemeliharaan drp kesetiaan ttp bukan pd saat kita memerlukan bantuan barulah kita memiliki motivasi mencari perhatian , p'tolongan & p'nyataan kasih drp org lain ttp justeru itu mengambil inisiatif memberi & mewujudkan apa yg diperlukan oleh sahabatnya . Semua org pasti memerlukan sahabat sejati namun tidak semua org berhasil mendptkannya . Banyak pula org yg telah menikmati indahnya p'sahabatan , ada juga begitu hancur krn dikhianati sahabatnya .


" Mempunyai 1 sahabat sejati lebih b'harga dr seribu teman yg mementingkan diri sendiri "

" Dalam masa kejayaan , teman2 mengenal kita . Dalam kesengsaraan kita mengenal teman2 kita "

" Hargai & peliharalah selalu hubungan anda dgn mereka "

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...